Laika

En av verdenshistoriens aller mest berømte hunder er russiske Laika. Grunnen til dette er enkel: Hun var nemlig det første dyret som ble sendt i bane rundt jordkloden av mennesker. Dette skjedde i 1957, da Sovjetunionen og USA var i begynnelsen av det store romkappløpet.

Laika var opprinnelig en eierløs hund som ble adoptert og trent opp sammen med to andre hunder for å ta dette oppdraget. Hun ble funnet i Moskva. Grunnen til at russiske forskere prioriterte hunder fra Moskva var at denne byen har kalde vintre, og at løshundene dermed viser at de takler dette.

På dette tidspunktet visste verken russiske eller amerikanske forskere hvordan levende organismer ville reagere på å å bli skutt opp i verdensrommet. Mens Sovjetunionen brukte hunder brukte amerikanerne på sin side aper i eksperimentene.

Den 3. november 1957 ble Laika skutt opp i verdensrommet. Dessverre gikk det ikke så veldig bra for henne. Noe hadde gått galt med klimaanlegget, og Laika døde dermed av overoppheting bare noen timer etter oppskytingen. Men eksperimentet ble likevel en suksess, for det viste av levende vesener kunne tåle selve oppskytningen og tåle vekløstheten der oppe. Laika var dermed av helt avgjørende betydning for at Sovjetunionen kunne sende Jurij Gargarin som første menneske til verdensrommet noen år senere.

admin